
Obľúbený formát „Raňajkové DIZAJN MENU“, ktorý už viac ako desaťročie prináša inšpirácie a kreativitu v odvetví tlače a dizajnu pokračuje aj v roku 2025.
Marcový workshop v rámci formátu „Raňajkové DIZAJN MENU“ priniesol inšpiratívne stretnutie odborníkov z oblasti knižného dizajnu, tlače a ekológie.
Podujatie, organizované spoločnosťou Europapier Slovensko a moderované Májou Danišovou (Whatever Production), sa nieslo v duchu oslavy kníh a ich tvorby. Program obsahoval širokú paletu tém, ktoré spoločne boli previazané s tvorbou a výrobou knihy.

„Knihy sú bránou do sveta poznania. Mnohí z nás ich nepochybne majú odložené nielen v poličke, ale i v srdci.“ Citát: „Ak čítate len knihy, ktoré čítajú všetci ostatní, dokážete myslieť len tak, ako myslia všetci ostatní.”

ČO ZAUJALO? HLAVNÉ TÉMY A PRÍNOSY WORKSHOPU:
• Predstavenie aktuálnych noviniek Europapieru (Zuzana Jakubíková, Product Specialist Design Papers, Europapier Slovensko).
• Vysokokvalitné tlačové natierané papiere Garda a ich využitie v knižnej výrobe (Alessandro Nardelli, Cartiere del Garda – LECTA).
• Ekologický pohľad na knižný trh – udržateľné trendy v Martinuse (Anna Porubcová, projektová manažérka vydavateľstva Martinus). Veľmi zaujímavá štúdia v číslach z pohľadu ekológie.
• Knižný dizajn od výberu papiera po tlač – praktické inšpirácie a množstvo technologických variácií z vlastnej tvorby (Tereza Maco a Aurélia Garová, grafické dizajnérky).
• Digitálna tlačiareň pre tlač knižnej oriezky – technológia zušľachtenia knihy spôsobom digitálnej atramentovej tlače (Michal Vrábel, CEO Graphic Arts).

Podujatie prinieslo hodnotné poznatky o knižnom dizajne, materiáloch a nových trendoch v tlači, pričom zdôraznilo význam udržateľnosti v knižnom priemysle. Veľká vďaka patrí organizátorom a spíkrom za ich odborné príspevky a inšpirácie.
Pripravil: František Martančík